Kaksikymmentä innokasta osuuskuntaideasta innostunutta pohjoiskarjalaista naista perusti vuonna 2004 Pohjois-Karjalan Napakka Osuuskunnan Joensuussa. Alkujaan toiminta oli pienimuotoista. Myös toimiala oli laaja ja rönsyili kulloinkin mukana olevien tekijöiden mukaan.

Kotiin tarjottavat palvelut ovat kuitenkin alusta asti olleet osuuskuntatoiminnan ydintä. Alueella on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut tarvetta hoiva- ja hoitopalveluille. Niitä tarvitsevat paitsi alueen laaja ikääntynyt väki, mutta myös ruuhkavuosia elävät lapsiperheet.

Arjesta selviäminen ”omassa kotona” mahdollisimman kauan on monen joensuulaisen suuri haave. Siihen Napakka Osk pyrkii koko ajan kehittämään palveluja, jotka vastaavat todellista tarvetta ja asiakastoiveita, mutta jotka ovat myös valtiovallan linjausten ja uuden sote-mallin mukaisia.  Napakan vahvuus on monialaisuus ja joustavuus sekä asiakkaan todelliseen tarpeeseen vastaaminen ilman ns. kaupallisia, yleviä lupauksia.

P-K:n Napakka Osuuskuntaan on luotsannut viime vuodet pitkäjänteisesti ja antaumuksella toimitusjohtaja Sinikka Härkönen. Härkösen aikana osuuskunnan hoiva- ja hoitopuoli on kehittynyt ammattimaiseksi ja liikevaihto on moninkertaistunut.

Ennen toimitusjohtajan vaihtumista 2021 lopussa Napakka on toistamiseen ylittänyt miljoonan liikevaihtorajan ja selvinnyt hyvin myös koronan ja huomattavaksi ongelmaksi muodostuneen hoitajapulan aiheuttamista haasteista. Tästä on hyvä jatkaa – toivottavasti maailmnalaajuisesti kohti iloisempaa 20-lukua!